Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyalogtúra

2015.10.07

 

tamop.jpgtamopjo.jpg

Beszámoló az elvégzett tevékenységekről: a TÁMOP-3.1.4. C-14-2015-0213 számú „Együtt könnyebb” – Legfőbb értékünk a tudásunk című pályázat keretében Gyalogtúrán vettünk részt.

 A túra útvonala a Sóshartyáni természetvédelmi terület a Hencse hegy volt. A Hencse hegy a Salgótarján környéki homokterületek természetvédelmi szempontból egyik legérdekesebb területe.

Az iskolától gyönyörű napsütésben indultunk Kishartyán irányába. A természetvédelmi területre érve utunkat a Kőlyuk-oldal irányába vettük. Egy lovas tanya mellett vezetett utunk amit a gyerekek nagyon élveztek, hiszen megcsodálhatták a lovakat is útközben. Tovább haladva elérkeztünk a Kőlyuk-oldalhoz. A meredek, lekopott sziklafalban több "helyiségből" álló barlang található, amely évszázadokon keresztül nyújtott menedéket a helybelieknek ellenséges támadás esetén. A monda szerint a középkorban remeték is éltek itt. Bél Mátyás említette megyei leírásában, hogy 1730 táján a barlangnak "ajtaja" és "ablaka" is volt." A geológiai értékei miatt védett kőfalon ritka sziklai növénytársulások is tenyésznek. A barlang több helységből áll: egy 6x5 m alapterületű nyitott előtérből, amely nappali tartózkodási hely, tűzrakó és tüzelőtároló hely volt; egy 6 m hosszú, 2 m széles és 2 méter magas teremből, amely éjszakai pihenőhelyként szolgált és ablakkal is rendelkezett; valamint egy 5 m hosszú és mintegy 1,5 m magas kisebb üregből, amely élelmiszer és ivóvíz tárolására szolgálhatott.

Mindenki nagyon jól érezte magát, a szabadban az együtt töltött órák, a jó levegő, a mozgás mindenkinek jót tett.

A túra szervezője:Szilágyi Edit tagintézmény vezető

a túravezető Szabó Krisztián  tanár

Kísérőtanárok: Pintér Éva, Horváthné Győri Magdolna, Vinczéné Nagy Andrea tanárnők voltak.